Hírek

Tervezzük meg a gyümölcsösünket
Tervezzük meg a gyümölcsösünket témában szervez a székelyudvarhelyi Civitas Alapítvány az Etédi Polgármesteri Hivatallal együttműködve egy egynapos képzést az ECO-MOTIVE projekt keretében. 
 
 
Bővebben...:
Multiplikációs rendezvény Lókodban
 
A székelyudvarhelyi Civitas Alapítvány az ECO-MOTIVE projekt keretében egy egynapos faoltási gyakorlatot szervez Lókodban, ahol egy ökológiai alapon működő hagyományos gyümölcsöskert kialakítását indítottuk el a Lókodi Ifjúsági Alapítvánnyal partnerségben. 
Bővebben...:
Faoltási képzés Lókodban

A székelyudvarhelyi Civitas Alapítvány az ECO-MOTIVE projekt keretében egy egynapos faoltási gyakorlatot szervez Lókodban, ahol egy ökológiai alapon működő hagyományos gyümölcsöskert kialakítását indítottuk el a Lókodi Ifjúsági Alapítvánnyal partnerségben.

Bővebben...:
Képzések a Tündérkert program keretében

A székelyudvarhelyi Civitas Alapítvány a Tündérkert program keretében december óta gyűjti a hagyományos gyümölcsfákról az oltóvesszőket. 2015 januárjától rendszeresen tart oktatást magról való szaporításról, oltóvesszőgyűjtésről és tárolásról, illetve különböző oltási gyakorlatokat ismertet az egynapos képzések során.

Bővebben...:
A tájfajták szerepe a fenntartható vidékfejlesztésben - konferencia program

Helyszín: Székelyudvarhelyi Művelődési Ház, Tamási Áron utca 15.

Bővebben...:

A Civitas Alapítvány 2008 óta elkötelezetten tesz az udvarhelyszéki hagyományos gyümölcsösök megmentése érdekében. Első lépésként feltérképezte a térség genetikai állományát, ezt követően évente gyümölcstermesztő képzést szervez, ahol a résztvevők elméleti és gyakorlati tudással gazdagodnak és bekapcsolódhatnak a Székelygyümölcs mozgalomba. 2010-ben alapítványunk létrehozta a farkaslaki Gyümölcsfeldolgozó Manufaktúrát és kezdeményezte a Székelygyümölcs Egyesület megalakulását, amelynek tagjai azok az udvarhelyszéki személyek lehetnek, akik részt vesznek egy gyümölcstermesztő képzésen és vállalják, hogy önkéntes munkával segítik az egyesület működését. A Civitas Alapítvány ugyanakkor évente megszervezi az Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivált, ahol a környékbeli falvak asszonyai felkínálják az év során elkészített lekvárokat, szörpöket, aszalványokat és más gyümölcstermékeket.

2013-ban egy újabb kezdeményezés keretében létrehoztunk egy pénzalapot, amellyel a hagyományos gyümölcsfajták felleltározását, összegyűjtését, szaporítását és bemutatását célzó programot indítottuk el. Ezzel a tevékenységsorozattal a Magyarországon elindított mozgalomhoz kapcsolódtunk, amely a Tündérkert elnevezést kapta. A Tündérkert mozgalom célja, hogy megmentse a Kárpát medencében kihalófélben lévő régi magyar gyümölcsészeti hagyományt és olyan Tündérkerteket alakítson ki, ahol ezt a genetikai állományt megmentjük és átadjuk a következő nemzedéknek. Ezt a mozgalmat szándékszik a Civitas Alapítvány elindítani Erdélyben is, támogatva és védnökséget vállalva a Tündérkertek kialakításában.

Hogyan jönnek létre a Tündérkertek? 

A Kárpát-medence területén már több mint 60tündérkert létezik. Ezek közösségformáló és közösségerősítő szándékkal jöttek létre, amelyek nemcsak élő génbankként működnek, hanem a kulturális örökséget is megmentik és átadják a következő nemzedék számára. A tündérkertek kialakítását vállalhatja civil szervezet, egyház, önkormányzat, vagy olyan magánszemély is, aki a kertjében csak őshonos fajtákat ültet és gondoz.

Mit lehet tenni konkrétan a Tündérkertekért?

Aki ismer a szűkebb környezetében hagyományos, kihalófélben lévő gyümölcsfajtákat és/vagy oltóágat juttat el az alapítványhoz, annak egy beoltott csemetével köszönjük meg a munkáját. Azok, akik az oltás és gyümölcsfa szaporítás mesterei, önkéntes munkával tudják támogatni a Tündérkertek kialakítását és megtartását.

A Tündérkert program támogatója a magyarországi Vidékfejlesztési Minisztérium.