Hírek

Énlaka, a 150 fős székelyföldi falu Székelyudvarhelytől 20 km-re található. Híres unitárius templomáról és Szávai Márton nyugdíjas tanítóról, aki gyümölcsösében megteremtette a tündérkertet Énlakán.

Fajtagyűjteménye több száz gyümöcsfajtát számlál, több évtized fogalkozik gyümölcsfajták gyűjtésével és szaporításával.

“A lakóház közvetlen környezetében ültetett fák közül a leggyakoribbak a körték közül a sárga, a mézvackor és a búzávalérő. Almák közül a nyári piros, eperalma és a vajas. Ezek kivétel nélkül korán érő gyümölcsök; tartósításra, tárolásra nem alkalmasak -  a szezonális étkezés fontos alapanyagai.

A csűrkertbe kerültek a csonthéjasok: dió, szilva és a meggy. A veteményes kertbe "cserjés" ribizli, egres és a málna. A távolabbi kertekben, vagy külön a gyümölcstermesztésre használt "tanórokokban" az elraktározásra, feldolgozásra és eladásra való gyümölcsöt termő fák kerültek. Legnagyobb arányban almát és szilvát termesztettek” [1]

Szávai Márton bácsi huszonhárom évvel ezelőtt tűzte ki célul az őshonos gyümölcsfajták megmentését.

Ma 82 féle őshonos almafajta található Tündérkertjében, de ezen kívül szép számmal vannak szilva-, cseresznye-, és barackfái is.

A gyümölcsfajtákkal való kisérletezést,  a folyamatos keresgélést soha nem hagyja abba, viszont abban szigorú, hogy nem használ semmilyen mesterséges permetet, vagy semmilyen mesterséges eszközt.

A fákat magról szaporítani a legjobb – vallja, így lehet hosszantermő, ellenálló őshonos fákkal benépesíteni a kerteket.

 

[1]Id. Szávai Márton: Falusi kisgazdaságok gyümölcstermesztése Etéd és Énlaka környékén,

idézi  http://helyigyumolcs.blog.hu/2014/03/07/szavai_marton_es_az_enlakai_gyumolcsos